39. Mummy, I am your baby

Mummy I am your baby

I was infant and helpless,

Staring at you.

Innocent baby who couldn’t speak,

You were the feeder.

Without you, I was just a living toy.

Oh my mummy, I was only your baby.

A day came, You disowned me.

May be your compulsion,

Why was I punished for this.

You left me alone in the world,

When I couldn’t crawl.

Oh my mummy, I was only your baby.

I was in the orphanage,

Unaware of my past.

Tsunami of being disowned,

Has aftermath for entire life.

Though I got father mother, I was their adopted child.

Oh my mummy, I was only your baby.

Months passed, year passed and passed decades,

I was burning in the agony of partition of family.

Miles away from the soil where I was born,

Calling me as I growing old.

Day, weeks, months and years passed on,

I suffered the pain of separation and anxiety.

Oh my mummy, I was only your child.

Soil which was mine,

I am a foreigner here.

The place belongs to me,

No one is there to whom I can hug.

The evidence which I have,

It is buried under the time.

You may meet me or not,

Your decision always raise the question.

Oh my mummy, I was only your child.

Why did you abandon me????

We read novels, short stories and poems. Sometimes it’s romantic, sometimes it’s full of sorrow. Life is about truth and we have to face reality. The poem is about the reality of Sheela who was born in India. At the early stage her journey started. She was adopted by Belgium parents and traveled to Europe when she was not of two years also. Because of color and racism she learned her parents are not her biological parents which left her in agony of separation and anxiety. She grew up in the pain of separation. A mentally strong lady not only succeeded in her profession but at the same time she had a healthy married life where she raised her three children. She taught about her culture and values which were in her genes. In a continent where divorce rates are high she managed to run her family very well. She is in her 40’s and wants to connect to her roots. As I am giving company to find her family sometime I feel she is leading an operation in which success ratio is zero. It’s not a question of what will be the outcome. She should be appreciated for her effort. It’s not an easy task which she is carrying. I have experienced the pain. As a writer I could feel the same pain she is passing through. I will pray to god that he gives her strength to go forward in her life and find her family.

Bal Krishna Keshav

I thank Bal Krishna Keshav for his good writing skills. After two days of traveling, he summarized my story very well. I’m grateful that this writer came on my path. He is my new Indian brother: वह मेरा नया भारतीय भाई है

38. Welkom in Patna!

Vanmorgen bereikte ik Patna om 10.05u. Bij het turen uit het vliegtuigraam zie ik de Ganges opduiken. Mijn ooglid trilt oncontroleerbaar tijdens enkele seconden. Van zodra de wielen de grond raken bij de landing, wellen tranen automatisch op. Toch rollen ze deze keer niet over mijn wangen want ik richt me tot mijn innerlijk kind: het is ok, we zijn terug ‘thuis’. Het is een speciaal moment als ik het trapje van het vliegtuig afdaal, en letterlijk voet aan de grond zet. Ik maak een vreugdesprongetje en trek een foto van het vliegtuig. Vistara Airlines, you did a good job!

Na het recupereren van mijn bagage vind ik mijn vriend tussen het volk aan de uitgang. Hij begeleidt me naar de 14 jarige bolide van zijn vader. Mijn valies en mijn handbagage wordt op de achterbank gepropt. Ik kruip vooraan naast de kersverse chauffeur. Het is een plezier om te zien wat hij op de laatste 2 jaar geleerd heeft: een rijbewijs voor de auto én voor de moto. Yeah, baby, let’s even blend in more!

Honderd meter voor de poort valt de wagen stil. Problemen met het koelsysteem. Ik heb een déjà-vu sinds de laatste keer, toen hebben mijn zoon en ik de auto naar de kant van de weg moeten duwen. Mijn zoon spreekt er nog over. Deze keer heb ik niet mee moeten duwen, maar een andere wagen is ons komen oppikken. Ik wilde graag die 100 meter wandelen maar mijn chauffeur wilde niet. Een nieuwe wagen pikte ons op. Dit is India, ik voel me meteen thuis.

Ik krijg een lekker middagmaal voorgeschoteld. We eten samen de pikante versie van omelet met brood. Nadien kruip ik op de moto ik word naar een bevriend koppel gebracht. Wat een beleving: haren in de wind en rijden maar 😊. Ik ben al opgelucht dat een helm me beschermt. Blijkbaar krijg je een boete van 1000 roepies als je geen helm draagt. Ik ben meteen verkocht. Het is nogal contradictorisch want in België zou ik niet op een moto kruipen. Hier is het normaal. De dame die me gisteren halvelings voor gek verklaarde heeft gelijk: ik neem risico’s, maar deze risico’s voelen hier goed aan. Mijn chauffeur is voorzichtig en zet me veilig af. Hij haalt me nadien weer op en brengt me naar zijn huis.

Bij het koppel leer ik enorm veel over de geschiedenis van Bihar: het kastensysteem, hoe het christendom de regio heeft bereikt en hoe het systeem van het missionariswerk functioneerde. Voor dit koppel was het het christendom de enige godsdienst die hen uit de armoede kon helpen. Waarom? Omdat deze godsdienst geen verschil maakt tussen de kasten. Iedereen is immers gelijk in het christendom. Ik luister geboeid en ik noteer de belangrijkste elementen. Ik ben benieuwd om meer te lezen over de achtergrond van Bihar, maar life getuigenissen zijn zo waardevol, soms is het zelfs interessanter om naar mensen te luisteren dan alleen maar boeken te lezen. Ze bieden me ook enkele typische Bihari snacks aan zoals puffed rice en badam. Ik bedien me de ganse namiddag met kleine hapjes en nip van de overheerlijke homemade masala chai. De ontmoeting is warm en het koppel vindt het jammer dat ik niet kan blijven voor het avondeten. Het zal voor een volgende keer zijn. Wat neem ik mee van dit bezoek? De beleving van toen ze jong waren, het schoolleven, de godsdienstbeleving, en de geschiedenis van de streek. Ik ben blij met deze achtergrond en beslis om zoveel mogelijk te leren van de omgeving en van wat de mensen me aanbieden. Benieuwd naar meer? Ik ook!

Blijf me zeker volgen!

Patna airport

37. Een gekke dame met doorzettingsvermogen

Vandaag, maandag 21 oktober 2024, heb ik enkele bijzondere momenten mogen beleven. Het zijn geen momenten die een hemelsbreed verschil maken maar wel momenten om te koesteren.

Vanmorgen had ik een telefoontje met de zuster van mijn kindertehuis in Patna. Het was een aangenaam en constructief gesprek. De zuster gaf aan dat ze alles betreffende mijn adoptiedossier met me gedeeld heeft. We moeten verder bouwen op deze informatie. Ze zal me overmorgen ontvangen en samen met mij de volgende stappen bespreken. Ik kijk uit naar deze dag, want ik ga ervan uit dat een constructieve samenwerking nog steeds mogelijk is.

Na dit telefoontje heb ik een auto-riskja gezocht. Voor 200 roupies heeft de chauffeur me naar West Bock 8 gebracht, naar de burelen van CARA (the Central Adoption Resource Authority). Een meeting met de directeur was voorzien, maar hij stuurde me al snel door naar een medewerkster met als origine, jawel: Bihar! Samen hebben we overlegd bij een kopje chai en een Indiase snack Kachori. Het was lekker keuvelen met als volgende resultaat: Sheela, you are a mad woman, but you are so smart and intelligent. I love your perseverance. I believe in you. Dit wil zeggen dat concrete stappen door mezelf moeten gezet worden, en dat ik insta voor mijn eigen veiligheid. Er wordt wel afgeraden om te flyeren omdat eender wie me dan contacteren, ook mensen met slechte bedoelingen. Ik voel me niet slecht en ook niet uitermate opgepept als ik weer buiten wandel. Ruimte voor meer zat er vandaag niet in, als ik India wil leren begrijpen zal ik nog wat meer tijd moeten nemen. Ik besef nogal laat dat ik geen chocolade heb achtergelaten. Ik stuur een berichtje naar de medewerkster om haar te bedanken voor haar tijd (1,5u) en ik geef mee dat ik volgende keer 2 dozen chocolade zal voorzien. Ze laat me weten dat ze geen chocolade nodig heeft maar dat ze wacht op mijn boek. Tijdens het gesprek had ze interesse getoond voor de manier waarop ik mijn zoektocht aanpak: het doorlopen van het rouwproces, de ontdekking van de Indische cultuur, het integreren van de emoties en de nieuwe informatie. Bewustwording vraagt tijd en energie… De medewerkster zag mijn ervaring als ideaal in een boekvorm. Ik laat het aan de toekomst of een boek schrijven tot de mogelijkheden behoort of niet.

Na het bezoek bij CARA ga ik lunchen bij een vriend en neem de tijd om mijn dagboek aan te vullen. Ik neem de tijd om te onthaasten en keer tegen de avond terug naar mijn hotelletje. Morgenvroeg neem ik het vliegtuig naar Patna. Twee mensen raadden met vandaag aan: Go with the flow. Dat ga ik doen. De Indian flow is er eentje waarvoor doorzettingsvermogen nodig is, vertragen, vertragen en nog eens vertragen. Een mens zou er toch een beetje gek van kunnen worden door dat schakelen tussen culturen.  

36. Een nieuwe uitdaging

Op 19 oktober 2024 stap ik het vliegtuig op naar het mooie India. De zoektocht naar mijn biologische moeder gaat voort. Ik blijf geloven in een uitkomst. Ik laat me meedijnen op het ritme van de gebeurtenissen, probeer soms te vertragen om de zaken goed te bekijken vanop een afstand, en af te tasten met mensen die er wel degelijk iets van kennen. Zoeken in India is en blijft een uitdaging. Ik ben benieuwd wat deze reis voor me in petto heeft.

Muzaffarpur: here I come!